Ramón Esteve designed the new Ubesol facilities following the premises of the new “work culture”

Browse By

Ubesol is a firm with over 30 years of experience developing home and personal care products. A company that seeks its products success through a bet for innovation and the latest technology. The brand philosophy and work process is intrinsically linked to the ideation of its work space. The new office building has been designed by Ramón Esteve following the premises of a new “work culture”. 
 
THE CONCEPTUAL OFFICE  
 
The proposal includes the extension and refurbishment of the existing office building, according to the idea of an open office. 
 
A rectangular prism has been attached to the former two-storey building. This prism is raised to the first floor to allow the access of the vehicles involved in the industrial process. The ground floor has been designed for entry and customer service, and hosts the main meeting rooms. The upper floor is the working area and hosts the different departments and offices. 
 
AN OPEN SPACE  
 
The extension of the office building has been designed as a continuous space that fosters the interaction between departments. The different areas have been divided by means of glass panels that allow the spreading of the light that comes from the courtyards. 
 
The offices and the closed areas have been arranged around the perimeter of the building in order to enjoy the views. Wrapped by a minimal geometrical pattern, they achieve a higher degree of privacy without compromising the feeling of spaciousness. 
 
TRANSPARENT SKIN  
 
One of the premises of the project was that the new image of the building reflected the values of the company in its commitment to innovation. The glass envelope, with a marked horizontal cut, generates this idea of unity, abstracting the diversity of interior spaces without giving up easily to express the daily activity of the offices. 
 
The use of the curtain wall allows us to solve with a single material the needs of lighting and thermal conditioning, so important in today work spaces. Natural light penetrates through the wide glass facade and interior patios extending through space and amplifying its magnitude thanks to the palette of black and white tones that predominates in the construction. 
 
FACT SHEET 
 
Location | Provincia de Valencia, España 
Year | 2017 
Surface | 1600 m2 
 
Architect: Ramón Esteve 
Architect Collaborators: Víctor Ruiz, Concheta Romaní, Francisco José Palomo 
Collaborators REE: Nacho Poveda 
Technical Architect: Rafael Ferriols, Emilio Pérez, Carolina Tarazona 
Promoter: Ubesol 
Constructor: Covisal Futur 
Project Manager: Gonzalo Llin 
Structures: Prodein Ingeniería 
Engineering: Ingeniería Bataller Catala 
Photography, Production and Audiovisual: Alfonso Calza 
 
Source: Ramón Esteve Estudio 
Read more news related Ramón Esteve published at Infurma 
Visit the Ramón Esteve Estudio website
Share this: