Minimalism, geometries and optical illusions at ARV offices in Valencia designed by Fran Silvestre Arquitectos

Browse By

The Spanish architectural Studio Fran Silvestre Arquitectos amazed us again with this new project. The new ARV offices in the heart of Valencia are "a surprise full of anamorphosis and optical illusions" almost monochromatic.

Fran Silvestre Arquitectos explains us, 
 
The Project consists in the implementation of customer service offices. They are located in a comercial premise in the centre of the city with a complex geometry, full of turns and structural elements that interfere in the understanding of the space. 
 
   
In order to organize the interior space and make its functioning effective, the turns are regularised by linked orthogonal geometries. Everyone of the regular spaces are assigned to a different part of the programme. 
 
Each regular room is defined and distinguished from the contiguous rooms by the use of different tonalities, which go from white to different shades of gray. The ceilings are thus turned into a sort of signage that defines the various uses. 
 
The indirect lighting placed in the ceiling reinforces this idea and allows the use of light fixtures whose length provides service to every workspace. The activity is concentrated in the first two meters of height. The office is organized and disorganized with the daily work, while the ceiling remains always ordered. 
 
In the access sequence, the furniture incorporates the technology and informs the people waiting. This furniture hides in its interior the structure of the existing building. The main staircase connects the customer service area with the offices in the upper floor. The unified design of the facade, with horizontal aluminum elements, allows the ventilation of the building installations and makes the space comfortable. 
 
In this way, the office transforms into a surprise full of anamorphosis and optical illusions that help us understand the functioning of the building. 
 
TECHNICAL SHEET 
 
ARCHITECTURE 
FRAN SILVESTRE ARQUITECTOS 
 
INTERIOR DESIGN 
ALFARO HOFMANN 
 
PROJECT TEAM   
Fran Silvestre | Principal in Charge 
Fran Ayala | Principal in Charge 
Vicente Picó | Principal in Charge 
 
Maria Masià | Collaborating Architect 
Estefanía Soriano | Collaborating Architect 
Pablo Camarasa | Collaborating Architect 
Sandra Insa | Collaborating Architect 
Santiago Dueña | Collaborating Architect 
David Sastre | Collaborating Architect 
Ricardo Candela | Collaborating Architect 
Sevak Asatrián | Collaborating Architect 
Álvaro Olivares | Collaborating Architect 
Esther Sanchís | Collaborating Architect 
Eduardo Sancho | Collaborating Architect 
Rubén March | Collaborating Architect 
José Manuel Arnao | Collaborating Architect 
Gemma Aparici | Collaborating Architect 
Giuseppe Felici | Collaborating Architect 
 
PROJECT MANAGEMENT 
Carlos García 
Ángel Fito 
 
PHOTOGRAPHY 
Fran Silvestre Arquitectos 
 
LOCATION  
Valencia 
 
BUILT AREA 
625.86 m2 
 
FURNITURE   
Interior Furniture   
Tables| Dynamobel 
Chairs | Dynamobel 
Screen Panels | Dynamobel 
 
BUILDING SERVICES 
Climate Control 
Air conditioning 
Electrical fitting 
Mechanisms serie 990(Jung) 
Lighting   
Fluorescent linear luminaire and LED| Castan 
 
FINISHES 
Paving 
Macael marble 
Ceramic (Saloni) 
PVC flooring (Tarkett) 
Surfaces   
Plasterboard panels 
Grey ceramic (Saloni
Ceiling 
Smooth plasterboard panels 
Paint 
Matt plastic paint 
 
METALWORK& LOCKSMITHING 
Interior  
Internal and cupboard doors | White lacquered MDF RAL (Papema) 
External   
Access door (Manusa) 
Windows serie Soleal (Technal) 
Glazing   
Double-glazed tempered glass(Manusa) 
Locksmithing 
Laminated tempered glass 
 
BATHROOM   
Sanitaryware 
Toilet | Serie City (Sanindusa) 
Sanitary Fittings  (Geberit) 
 
Text & images by courtesy of Fran Silvestre Arquitectos 
 
Read more news related Fran Silvestre Arquitectos published at Infurma 
 
Visit the Fran Silvestre Arquitectos website
Share this: